Laddar Evenemang
Ny dokumentär om den mystiske Göteborgskoloristen Åke Göransson, av Pontus Hjorthén
Lars Larin medverkar i filmen.
Med närvaro av filmens regissör och efterföljande pratstund om Göteborgskoloristerna
LIVET ÄR KORT KONSTEN LÅNG tar sitt avstamp i 1920-talets Göteborg, där Åke Göranssons korta enstöriga liv leder in i en spännande resa till det förflutna – med maximal Göteborgskänsla.
Instängd med sin mamma i en enrumslägenhet i gamla Landala, avskärmad från världen och i total fattigdom, målade Åke tavlor som är tidlösa och gripande. Likt Kafka med sina manuskript hade Åke själv aldrig avsikten att någonsin visa dem för någon. Konstverken, och historien om deras upptäckt i mammans kökssoffa, leder filmen in i Åkes märkliga sökande efter färgformen och berättar på samma gång om hans omöjliga kärlekshistoria med Inga från Dalsland.
Berättelsen om konstnären Åke Göransson tar en oväntad vändning när nya verk dyker upp till försäljning, långt efter Åkes död. Historien om Åkes lillebror, förfalskaren, ger historien om Åke Göransson en ny twist.
I dokumentären avslöjas också vem som äger den största samlingen av Göransson-målningar i världen idag.
I filmen medverkar bla Lars Lerin, som visar sin stora samling Åke Göransson-verk; Maria Taube som berättar om färgforskaren Åke Göransson; Eva Göransson, brorsdotter till Åkes lillebror Bror och själv konstnär, berättar om släkten; Poeten Ragnar Strömberg, som har en mycket nära relation till Åke Göransson, och vandrar omkring i hans kvarter varje dag, berättar med verbal precision om Åke; Daniel Ekta Götesson, som själv kallats Göteborgskolorist berättar om hur han just upptäckt Åkes konst; Psykologen Johannes Nordholm som öppnar ytterligare dimensioner av Åkes liv och verk; Konstnären Nils Ramhöj som spelar Åke; samt Åkes klasskamrat och upptäckare Arne Stubelius, som i gamla nyrestaurerade filmklipp berättar om den fantastiska upptäckten i kökssoffan.
Filmen har världspremiär på Bio Roy i Göteborg 14 april kl 18.00
FFF film föreläsning & fika!
Folkets Hus säljer fika i pausen.
Samarbete med Ulricehamns Konstförening och ABF västra götaland.
Till toppen